miércoles, 4 de marzo de 2015

Viyan Sorana: figura destacada del PKK i símbol de la lluita per l'emancipació de la dona

Viyan Soran va néixer en Silemani, Kurdistan del Sud, en 1981. Després d'haver sentit el pes de l'opressió sobre el seu poble, així com sobre les dones kurdes, va decidir unir-se al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) l'any 1997.

En poc temps, va demostrar la seva dedicació i habilitats de lideratge dins de l'organització, i es va alçar en les files ràpidament. Es va convertir en comandant en les YJA STAR (Forces de Defensa de la Dona a Kurdistan) i una figura destacada en el PKK.

Els objectius del PKK es poden definir sobre la base de tres objectius: soci-econòmics, polítics i ambientals, diferents però relacionats entre si.

En primer lloc, la lluita del PKK ha sigut sempre una lluita humana per la llibertat dels kurds oprimits que han sigut governats per la força pels quatre dels règims més autoritaris i hostils en el món – Turquia, Iran, l'Iraq i Síria.

En segon lloc, la lluita del PKK també es compon d'una àmplia campanya, persistent i tracta d'emancipar a totes les dones, no solament a les dones kurdes, sinó a erradicar totalment les normes patriarcals que coexisteixen en el món. Malgrat l'existència de moviments feministes internacionals (sobretot en el món en desenvolupament) les dones segueixen enfrontant importants graus de marginació i opressió.

En tercer lloc, el PKK està profundament compromès amb el desenvolupament ecològic per a evitar la destrucció mediambiental enfront dels avanços i la industrialització i el consumisme sense fre.

Com a comandant del PKK, Viyan Soran estava compromesa amb aquestes línies de lluita i aquestes bases van marcar la seva vida i la seva lluita personal. Ella va mostrar el seu fort odi pel segrest il·legal de líder nacional kurd Abdullah Öcalan en 1999.
El 2 de febrer 2006 es va comprometre a autoinmolarse com un acte de gran sacrifici en protesta pel segrest de Öcalan, el seu empresonament i aïllament en la presó de l'illa de Imrali.

Un altre objectiu essencial darrere del seu acte-inmolació va ser protestar contra l'aparició de traïció dins del sé del Partit.
La comandant màrtir Viyan Soran és un dels majors símbols nacionals del poble kurd i la seva lluita per l'alliberament nacional i la llibertat.

Fonts:


Castellano:

Viyan Soran: figura destacada del PKK y símbolo de la lucha por la emancipación de la mujer.

Viyan Soran nació en Silemani, Kurdistán del Sur, en 1981. Después de haber sentido el peso de la opresión sobre su pueblo, así como sobre las mujeres kurdas, decidió unirse al Partido de los Trabajadores del Kurdistán (PKK) en el año 1997.

En poco tiempo, demostró su dedicación y habilidades de liderazgo dentro de la organización, y se levantó en las filas rápidamente. Se convirtió en comandante en  las  YJA STAR (Fuerzas de Defensa de la Mujer en Kurdistán) y una figura destacada en el PKK.

Los objetivos del PKK se pueden definir en base a tres objetivos: socio-económicos, políticos y ambientales, distintos pero relacionados entre sí.

En primer lugar, la lucha del PKK ha sido siempre una lucha humana por la libertad de los kurdos oprimidos que han sido gobernados por la fuerza por los cuatro de los regímenes más autoritarios y hostiles en el mundo – Turquía, Irán, Irak y Siria.

En segundo lugar, la lucha del PKK también se compone de una amplia campaña, persistente y trata de emancipar a todas las mujeres, no sólo a las mujeres kurdas, sino a erradicar totalmente las normas patriarcales que coexisten en el mundo. A pesar de la existencia de  movimientos feministas internacionales (sobre todo en el mundo en desarrollo) las mujeres siguen enfrentando importantes grados de marginación y opresión.

En tercer lugar, el PKK está profundamente comprometido con el desarrollo ecológico para evitar la destrucción medioambiental frente a los avances e la industrialización y el consumismo sin freno.

Como comandante del PKK, Viyan Soran estaba comprometida con estas líneas de lucha y dichas bases marcaron su vida y su lucha personal.  Ella  mostró su fuerte odio por el secuestro ilegal de líder nacional kurdo Abdullah Öcalan en 1999.
El 2 de febrero 2006 se  comprometió a autoinmolarse como un acto de gran sacrificio en protesta por el secuestro de Öcalan, su encarcelamiento y aislamiento en la prisión de la isla de Imrali.

Otro objetivo esencial detrás de su auto-inmolación fue protestar contra la aparición de  traición dentro del seno del Partido.
La comandante mártir Viyan Soran es uno de los mayores símbolos nacionales del pueblo kurdo y su lucha por la liberación nacional y la libertad.

Fuentes:

No hay comentarios:

Publicar un comentario