jueves, 26 de marzo de 2015

Informe sobre la situació de quatre dones preses a les presons d'Iran – KHRN (Xarxa de drets humans de Kurdistan)







El 8 de Març, dia Internacional de la Dona, és una jornada mundial que celebren les dones a nivell mundial. Quatre dones, presoneres polítiques kurdes, estan en tres presons diferents visquent en condicions deplorables. La Xarxa de Drets Humans del Kurdistan ha aconseguit obtenir informació recent, mitjançant fonts fiables, pel que fa a les quatre dones kurdes detingudes a les presons de l'Iran. Les quatre dones són Ghadrieh Ghaderi, Golnaz Ahangkhosh, Razieh Hakimi i Zeynab Jalaliyan (1), que va patir una de les frases més dures que s'han pronunciat als judicis duts a terme contra de les dones empresonades a l'Iran. Les quatre detingudes han estat privades dels drets humans més elementals, inclòs el de defensar-se.

Per desgràcia, la informació sobre el nombre de dones kurdes empresonades a l'Iran i la seva situació és escassa a causa de les limitacions per a obtenir informació. La Xarxa de Drets Humans de Kurdistan indica que no han pogut proporcionar detalls sobre altres dones kurdes també empresonades.

Zeynab Jalaliyan – presó de Xoy (Khoy)
Zeynab Jalalian ( persa: زينب جلاليان), va néixer el 1982 a Maku i va ser condemnada a mort per un tribunal revolucionari islàmic per pertànyer suposadament a l'organització kurda PJAK.

Quan Jalalian tenia deu anys, es va escapar de casa perquè els seus pares no li permetien anar a l'escola. Segons la seva família, va ser detinguda el juliol de 2007 a la ciutat kurda de Kermanshah. Després va ser traslladada al centre de detencions del Ministeri d'Intel·ligència.

La Cort de la Revolució a Kermanshah va realitzar un breu judici, sense la deguda diligència ni la deguda representació legal, que durà només uns minuts. Sobre la base de la seva presumpta pertinença a un partit polític Kurd, va ser acusada de lluitar contra Déu (mohareb) i la condemnaren a la pena de mort. Estava malalta a causa de les condicions de la presó i de la tortura. No va tenir cap advocat que la defensàs. La Cort li va dir: “Vostè és una enemiga de Déu i ha de ser penjada molt aviat”. La seva sentència de mort va ser confirmada pel Tribunal Suprem iranià el novembre de 2009.

El 28 de juny de 2010, la seva família va declarar que a la seva darrera trucada telefònica, Zeynab hauria esmentat que estava reclosa a la presó d'Evin. La seva família i els seus advocats no varen aconseguir durant molt de temps rebre cap informació addicional sobre ella. Les autoritats els responia que el seu expedient s'havia perdut.

En una entrevista publicada l'1 de juliol de 2010, durant la Campanya Internacional pels Drets Humans a l'Iran, l'advocada iraniana Khalil Bahramian va parlar de la prohibició de visitar la Sra. Jalalian a la presó.

Segons el Comité de Reporters pels Drets Humans, l'advocat de Jalalian, el Dr. Mohamad Sharif va declarar el desembre de 2011: “Després d'un llarg període de seguiment amb les autoritats judicials, el Tribunal Suprem va anul·lar la condemna a mort i la va canviar per la de cadena perpètua”. A la presó de Kermanshah, Zeynab Jalalian va ser informada verbalment per les autoritats judicials que la seva sentència de mort s'havia commutat per la de cadena perpètua.

El 09 de juny 2012, es va informar sobre el seu greu estat de salut per no aconseguir un tractament a la presó per a una hemorràgia interna i una infecció intestinal, relacionades amb les lesions patides a causa de les tortures sofertes, a causa de l'escassetat de metges especialistes a la presó de Dizel Abad, Kermanshah.

El 9 de novembre de 2013, Zynab Jalalian, es trobava a la presó Dizel Abad, Kermanshah, condemnada a cadena perpètua. En diverses ocasions ha sol·licitat el trasllat a una presó més propera al seu antic lloc de residència. Les autoritats, fins el moment, s'han oposat a la seva petició. Jalalian, pateix malalties digestives i està perdent la vista, i tot i això se li ha negat el permís mèdic.





El 31 de maig 2014, Zynab Jalalian, es va convertir en la presa política més antiga de l'Iran amb els seus 32 anys i està a punt de quedar-se cega.

El desembre 2014, Jalaliyan va ser traslladada del centre penitenciari de Kirmaşan a la presó de Xoy. Els últims anys Jalaliyan, tot i el diagnòstic de l'oftalmòleg i els informes de súplica per mantenir Jalaliyan a l'hospital i realitzar-li una operació de cirurgia ocular, ha tingut per resposta, tant dels fiscals i del tribunal Kirmaşan, la seva negativa a aquests tractaments, permetent un deteriorament encara major de la seva visió. Fins i tot després de traslladar Jalaliyan a la presó de Xoy per raons de seguretat, els funcionaris de Kirmaşan segueix negant-se a facilitar el seu tractament. El fet que la presó Xoy hagi limitat els serveis de salut complica encara més la situació i aquest és un punt de gran preocupació.

A més de la salut de Jalaliyan, fa tres setmanes dos visitants es van fer passar per periodistes quan varen anar a veure-la a la presó per fer-li una entrevista en vídeo. Jalaliyan es va negar a participar-hi en comprovar que realment eren guàrdies de seguretat disfressats de periodistes. Els dos guàrdies van procedir a amenaçar Jalaliyan perquè no parlàs ni es comunicàs amb els mitjans de premsa ni amb les organitzacions dels drets humans.

Malgrat la preocupació significativa per la situació en la que es troba Jalaliyan i el seu deteriorat estat de salut, les seves condicions de visita han millorat a la presó de Xoy. Després d'un any de no poder veure a la seva família, se li va concedir permís per rebre visites de familiars. La presó de Xoy és també un lloc més adäquat per les visites, ja que els seus familiars resideixen a Maku, que està molt lluny de Kirmaşan però més a prop de Xoy. La seva família és pobre i els costa assumir la distància i el cost dels viatges, però ara ja és possible per poder visitar-la. Encara que Jalaliyan hauria realitzat peticions per ser traslladada més prop de casa durant els seus anys a Kirmaşan, se li va negar constantment.


Ghadrieh Ghaderi – presó de Yasuj



Ghadrieh Ghaderi és una presa política kurda que es manté a la part femenina de la Presó Central de Yasuj. Ghaderi actualment pateix una infecció greu d'oïda, migranyes i dificultat de moviment a una de les seves mans.

Ghaderi és ciutadana kurda de 25 anys que va ser detinguda el juny de 2011 a Urmiye i va ser reclosa en règim d'aïllament durant els dos mesos següents a la seva detenció. Durant aquests dos mesos Ghaderi va ser cruelment torturada, tant mentalment com físicament, amb la finalitat d'obtenir la seva confessió. La seva tortura va ser tan greu que, fins i tot després del seu trasllat fora del confinament, ella va ser incapaç de moure's físicament o de consumir aliments o aigua durant dues setmanes. Aleshores Ghaderi va ser condemnada a 10 anys de presó pel Tribunal Revolucionari Urmiye, acusada de cooperació amb el PKK (Partit dels Treballadors del Kurdistan). Després d'una apel·lació de la seva condemna, la sentència es va reduir a 7 anys de presó.

Ghaderi ha estat transferida dins i fora de l'hospital diverses vegades els últims tres mesos, a causa del seu estat de salut, que empitjora. Els metges han sol·licitat un Scan CT que encara no s'ha dut a terme. Els informes sostenen que Ghaderi és traslladada per la força amb les mans emmanillades i un xador cada vegada que la duen a l'hospital, la qual cosa ha provocat protestes per part d'altres dones a la presó.

S'ha realitzat una sol·licitud de trasllat de la presó d'Urmiye a la presó de Yasuj, es va acordar per part de l'audiència que l'advocat transferís un pagament de mil milions de tomans (una moneda utilitzada a Iran; 1 tomà és igual a 10 rials iranians) als tribunals. Encara que el pagament de la garantia de Ghaderi es va realitzar íntegrament i la constatació de la transferència va ser enviada a la presó d'Urmiye. Ghaderi va estar allà fins el 6 de juliol de 2013, quan finalment va ser traslladada a la presó Yasuj.

Razieh Hakimi
Rezieh Hakimi va ser detinguda el 25 d'agost de 2014 a un dels llogarets dels voltants de la ciutat Urmiye juntament amb altres joves kurds per les Forces de Protecció de la Guàrdia Revolucionària d'Urmiye.

Les forces enviades a detenir varen rebre l'ordre de disparar i, com a resultat, Hakimi va ser ferida de bala durant el seu arrest. Ella va ser traslladada a Taleghani Hospital Urmiye durant dos dies abans que fos traslladat a la base de Seguretat de la Guàrdia Revolucionària Ramadà on va permanèixer durant un mes. Durant aquest mes Hakimi va ser interrogada i acusada de pertànyer al PJAK (Partit de la Vida Lliure del Kurdistan). Més tard també va ser acusada d'unir-se a la lluita armada i va ser traslladada a les cèl·lules femenines de la Presó Central d'Urmiye.

A la Presó Central d'Urmiye, Hakimi es va negar a rebre tractament per les seves ferides de bala, negant-se a enviar-la a l'hospital, fins i tot després de comprovar que el seu estat de la seva salut ha empitjorat. Les ferides de bala des de llavors s'han infectat i el problema de les ferides continua fins als nostres dies sense tractament. Alguns Funcionaris de la Guàrdia Revolucionària afirmen que Hakimi havia tengut la intenció d'unir-se PJAK.

Golnaz Ahangkhosh




Golnaz Ahangkhosh va ser arrestada el juny de 2014 prop del poble de Berdereş a les afores de la ciutat d'Urmiye amb altres ciutadans kurds per les forces de la guàrdia revolucionària.

Les forces de la guàrdia revolucionària de l'Iran varen envoltar el llogaret i el poble de Berdereş en un intent de setge. Això va provocar un conflicte entre kurds de Berderes i la guàrdia revolucionària. Golnaz Ahangkhosh i diversos ciutadans varen ser detinguts a la regió propera a la lluita amb l'acusació que tenien la intenció d'unir-se al PJAK.


A causa del bombardeig de l'artilleria de la ciutat per les forces del règim Ahangkhosh va ser ferida per la metralla i arrestada per les forces del règim. Després del seu arrest, les forces del règim la varen traslladar a la seva prefectura de seguretat d'Urmiye i la van interrogar durant 40 dies. Llavors Ahangkhosh va ser enviada a l'àrea de les cèl·lules femenines de la presó d'Urmiye acusada d'intentar unir-se al PJAK i de participar a la lluita armada. El 05 de gener de 2015, Ahangkhosh i altres 15 ciutadans kurds, tot esperant el judici, varen ser condemnats amb l'acusació de participació a la lluita armada per part de la Secció 1 del Tribunal Revolucionari d'Urmiye, però la sentència encara no s'ha expedit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario